Najaarsronde coronaprik van start met uitnodigen risicogroepen22 augustus 2024
Vanaf 27 augustus ontvangen mensen van 60 jaar en ouder van het RIVM een uitnodiging voor de coronaprik bij de GGD. De najaarsronde voor ...
Lees meerLet op dit artikel is verouderd en bevat mogelijk informatie die niet meer juist is.
Met het groeiende aantal besmettingen groeit ook het aantal mensen dat zich laat testen op corona. Om iedereen in Nederland te kunnen blijven testen, gaan de GGD’en samenwerken met commerciële testaanbieders. Door deze samenwerking wordt de testcapaciteit verder vergoot. Het doel hiervan is om iedereen die op corona getest wil worden op korte termijn en in de eigen regio te kunnen testen.
Het maken van een afspraak gaat nog altijd via de vertrouwde route. In dit bericht leest u onder andere hoe u een afspraak maakt en hoe de samenwerking in zijn werk gaat. Maar, ook of u zich kunt laten testen bij één van de testaanbieders waarmee de GGD’en samenwerkt.
Wat is het verschil tussen een test bij een GGD en een andere testaanbieder?
Bij de GGD’en wordt een PCR-test afgenomen. De testaanbieders waar de GGD’en mee samenwerken maken gebruik van door het RIVM goedgekeurde sneltesten (antigeentest). Een antigeentest is iets minder gevoelig dan een PCR-test. Daar staat tegenover dat de uitslag van een antigeentest sneller bekend is. In sommige gevallen adviseren wij een PCR-test.
Testen bij een testaanbieder, waarmee de GGD’en samenwerken, om uit quarantaine te mogen?
Ja, om uit quarantaine te mogen moet de test door een getrainde medewerker worden gedaan. De test mag een PCR-test of een antigeentest zijn. U kunt u daarom testen bij een GGD of bij een testaanbieder waarmee de GGD’en samenwerken. Ook als u na een positieve thuistest wilt bevestigen dat u corona heeft kunt u zowel bij een GGD als een testaanbieder, waarmee de GGD’en samenwerken, terecht. Houd er wel rekening mee dat als u een internationaal herstelbewijs nodig heeft, u deze alleen krijgt wanneer u bij een GGD bent getest.
Wanneer is het beter om bij een GGD een PCR test te doen?
Heeft u een PCR-test nodig in plaats van een antigeentest? Maak dan een testafspraak bij een GGD. In de situaties die hieronder staan raden we u aan om een PCR-test bij de GGD te laten doen:
Wordt de test anders gedaan bij de testaanbieders waarmee de GGD’en samenwerken dan bij de GGD’en?
Nee, de test voor volwassenen wordt op dezelfde manier gedaan als bij een GGD. Bij de testaanbieders waarmee de GGD’en samenwerken, werken ook getrainde medewerkers. Net als bij de GGD’en. De medewerker haalt wat slijm uit de neus. En, soms ook uit de keel. Dit hangt af van het soort antigeentest dat de testaanbieder gebruikt.
De test bij kinderen is wel anders. Bij de GGD’en hoeft bij kinderen het wattenstaafje minder diep in de neus. Bij de testaanbieders waarmee de GGD’en samenwerken gaat het wattenstaafje dieper in de neus. Dit komt omdat bij een antigeentest het wattenstaafje dieper in de neus moet zodat de test betrouwbaarder is.
Zo maakt u een testafspraak
U maakt altijd een testafspraak via coronatest.nl of 0800-1202. Is er bij u in de buurt geen plek bij een GGD? Dan, kunt u kiezen voor een coronatest bij een testaanbieder waarmee de GGD’en samenwerken. U komt dan automatisch op een website waar u een gratis testafspraak kunt maken bij een testaanbieder. U heeft hiervoor wel een mobiel nummer nodig. Dit, omdat deze testaanbieders een SMS sturen zodra de uitslag bekend is. Bij het maken van een afspraak wordt een SMS met verificatiecode gestuurd om te controleren of het goede mobiele nummer is ingevuld.
Is de testuitslag van een andere testaanbieder ook geldig als Corona Toegangsbewijs?
Ja, wanneer u negatief bent getest bij een testaanbieder, waarmee de GGD’en samenwerken, dan krijgt u een code. Met deze code kunt u in de CoronaCheck-app of via coronacheck.nl een coronatoegangsbewijs krijgen.
Levert een positieve testuitslag van een testaanbieder waarmee de GGD’en samenwerken een internationaal herstelbewijs op?
Nee, wanneer u positief getest bent bij een testaanbieder, waarmee de GGD’en samenwerken, krijgt u wel een herstelbewijs. Maar, dit herstelbewijs is alleen geldig in Nederland. U kunt dit herstelbewijs in Nederland gebruiken voor toegang tot cultuur, evenementen en de horeca. U kunt met dit herstelbewijs niet op reis naar het buitenland.
Alleen met een PCR-test krijgt u een herstelbewijs dat internationaal geldig is. Deze testaanbieders gebruiken namelijk een antigeentest en geen PCR-test. Heeft u een internationaal herstelbewijs nodig? Dan raden wij u aan om u niet te laten testen bij een testaanbieder waarmee de GGD’en samenwerken.
Waar kunt u terecht bij vragen over testen bij een testaanbieder waar de GGD’en mee samenwerken?
Bij vragen over een testafspraak bij een testaanbieder, waarmee de GGD’en samenwerken, neemt u contact op met de helpdesk van coronatestafspraak.nl via 088-7770813. Dit kan dagelijks van 08.00 tot 20.00 uur. Zeven dagen in de week.
Er is altijd vrije keus waar u zich wilt laten testen.
U kiest zelf of u een afspraak bij een GGD of een testaanbieder waarmee de GGD’en samenwerken maakt. Houd er wel rekening mee dat het bij drukte langer kan duren voordat u voor een testafspraak bij een GGD terecht kunt. Ook kan het zijn dat u dan wat verder moet reizen.
Voor meer informatie? Klik hier.
Vanaf 27 augustus ontvangen mensen van 60 jaar en ouder van het RIVM een uitnodiging voor de coronaprik bij de GGD. De najaarsronde voor ...
Lees meerOp woensdag 17 juli 2024 deed de rechter uitspraak in de door Stichting ICAM gestarte WAMCA-procedure in verband met de datadiefstal van 2021. In de ...
Lees meerDe nieuwe prikronde tegen corona start op 16 september 2024. Deze duurt tot 6 december 2024. De coronaprik brengt de bescherming bij mensen met een hoger ...
Lees meer