GGD GHOR Nederland pleit voor een nuchtere en gezondheidskundig verantwoorde benadering, zowel bij asbestincidenten als bij asbestdaken en andere toepassingen van asbest in gebouwen. Het inademen van veel asbestvezels kan leiden tot kanker. Daarom is het verstandig om blootstelling aan asbestvezels in de lucht zoveel mogelijk te beperken. De maatregelen moeten zijn gebaseerd op een realistische inschatting van het gezondheidsrisico. Dit risico moet worden afgewogen tegen de impact van de voorgenomen maatregelen.
Asbestincidenten
Tijdig inschakelen gezondheidskundige expertise
Bij asbestincidenten, zoals een asbestbrand, is het verstandig om direct gezondheidskundige deskundigheid in te schakelen. GGD’en hebben de kennis en ervaring in huis voor een evenwichtige beoordeling van het gezondheidsrisico voor de algemene bevolking en voor de risicocommunicatie hierover. GGD GHOR Nederland adviseert gemeenten en hun crisisorganisaties om bij asbestincidenten de GGD’en zo snel mogelijk in te schakelen. Buiten kantooruren kan de GGD-expertise worden ingeschakeld via de GAGS-functie, die 24/7 bereikbaar en beschikbaar is.
Een acute ontruiming vanwege vrijgekomen asbestvezels is vanuit gezondheidsperspectief vrijwel nooit nodig
Mensen uit hun woning halen omdat er asbest is gevonden is bijna nooit nodig. Bij het nemen van maatregelen moet de kans op blootstelling aan asbestvezels en het gezondheidsrisico worden afgewogen tegen de impact van de maatregelen. Het gaat daarbij vooral om de emotionele, psychosociale en financiële gevolgen van de maatregelen. Daarom moeten bij asbestincidenten de verantwoordelijke organisaties altijd voldoende tijd nemen om de situatie goed in beeld te brengen en het gezondheidsrisico te laten beoordelen. De GGD’en hebben de taak het lokale bestuur onafhankelijk te adviseren over de gezondheidsrisico’s en de te nemen maatregelen.