Brieven 2023

Brieven 2023

  • 6 september 2023: Commissiedebat zoönosen en dierziekten
    Op 6 september debatteert de Tweede Kamercommissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over zoönosen en dierziekten. De vogelgriep is één van de belangrijke onderwerpen op de agenda. Een tijdig debat, gezien de recente ontwikkelingen waarbij de vogelgriep vaker overspringt naar zoogdieren, en daarnaast het hele jaar aanwezig is. GGD GHOR Nederland onderschrijft in aanloop naar het debat de noodzaak om de beloofde structurele financiering voor infectieziektebestrijding door te zetten. Daarnaast benadrukt het de essentiële en unieke rol van de GGD’en bij de bestrijding van zoönosen, zoals de vogelgriep. Lees hier de volledige brief.
  • 28 juni 2023: Commissiedebat Vreemdelingen en asielbeleid
    Op 28 juni debatteerde de Tweede Kamercommissie Justitie en Veiligheid met de staatssecretaris. Op 26 juni stuurden wij de leden van de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid een brief voorafgaand aan het Commissiedebat Vreemdelingen en asielbeleid 28 juni 2023. We hebben enkele essentiële punten mee over de mogelijke invloed van de (voorgestelde) spreidingswet op de publieke gezondheidszorg voor asielzoekers. Zo is een duidelijke rolverdeling belangrijk. Het is nu nog niet helder wie welke zorg levert en wat de financiële afspraken zijn. Verder staat in het huidige wetsvoorstel de capaciteit van de opvang nog niet omschreven. Als er te weinig opvangcapaciteit is, komt de publieke gezondheid in gevaar. Een ander belangrijk punt is het zorgaanbod. Bij de inkoop van zorg is het belangrijk dat het zorgaanbod gelijkwaardig is en daarmee uniform tussen gemeenten. Zo zijn er nog andere belangrijke punten.
  • 27 juni 2023: Commissiedebat Luchtvaart
    GGD GHOR Nederland benadrukt in aanloop naar het debat Luchtvaart op 27 juni op de negatieve gezondheidseffecten van slaapverstoring en hinder door vliegtuiggeluid. Vorig jaar heeft het kabinet het besluit genomen om een nieuwe balans te zoeken tussen wat van belang is voor Schiphol en de leefomgeving. Uit onderzoek van GGD GHOR Nederland blijkt dat op sommige plekken in Nederland minimaal 30% van de volwassenen een ernstige slaapverstoring ervaart door geluid van vliegverkeer. Slaapverstoring kan leiden tot vermoeidheid, verminderd welbevinden, toename van irritatie en verslechtering van prestaties. Daarom moet er bij het streven naar een gezondere leefomgeving gekeken worden naar het terugdringen van nachtvluchten, het terugdringen van geluidsniveaus en het aanhouden van de WHO-richtwaarden voor geluid.
    Lees onze volledige brief hier.
  • 12 juni 2023Rondetafelgesprek afschaffing BTW op groente & fruit
    Op 12 juni 2023 was het rondetafelgesprek afschaffing BTW op groente & fruit in de Tweede Kamer. Namens GGD GHOR Nederland zat algemeen directeur Ton Coenen aan tafel. Met de boodschap: toegang tot gezond voedsel is voor veel mensen in Nederland niet vanzelfsprekend, en het goedkoper maken van groente en fruit is een goede stap om gezondheidsverschillen aan te pakken. Een kwart van de jongvolwassenen in Nederland had in 2022 overgewicht – een toename van 20% sinds 2014. Een mogelijk gevolg van het feit dat de maatschappij ongezond en bewerkt voedsel normaler is gaan vinden, door een hoge toegankelijkheid, ook qua prijs. Om de trend te doorbreken is er een pakket van maatregelen nodig: waaronder op het prijsvlak. De prijs van gezond voedsel speelt een belangrijke rol in de keuze van mensen in de supermarkt. Ook zijn er voorbeelden uit andere landen waaruit blijkt dat prijsingrepen (zoals een suikertaks) helpen in de oplossing van het probleem.
    Zoals afgesproken in het Gezond en Actief Leven Akkoord werken we naar een ‘gezonde generatie in 2040’. Om dit te voor elkaar te krijgen is een breed pakket aan maatregelen nodig, gericht op preventie en leefomgeving. GGD GHOR Nederland ziet een BTW-verlaging op groente en fruit als één van deze noodzakelijke maatregelen.
    Lees hier ons position paper.
  • 11 mei 2023: Commissiedebat Leefomgeving
    GGD GHOR Nederland pleit in aanloop naar het commissiedebat Leefomgeving op 17 mei 2023 voor het gelijkwaardig mee laten wegen van gezondheid in omgevingsbeleid. Dit is in lijn met een eerder verschenen advies van de Gezondheidsraad. GGD GHOR Nederland onderschrijft daarnaast de oproep van de Gezondheidsraad om het gezondheidsperspectief binnen de besluitvorming over leefomgeving te versterken door concrete doelen op te stellen. Waar dit onmogelijk lijkt, is het cruciaal om deskundigen (zoals GGD’en) te betrekken bij beleidsafwegingen. Ook vraagt GGD GHOR Nederland om industrieel lawaai mee te nemen als bron van omgevingsgeluid onder de Omgevingswet, en voor meer ambitie in de doorwerking van de WHO-richtlijnen omtrent geluid. Vanuit het streven om luchtkwaliteit te verbeteren is de oproep op het gebied van fijnstof om de nieuwe WHO-advieswaarden (voor PM10) mee te nemen in overheidsplannen voor pluimveestallen. Lees hier de volledige brief.
  • 22 maart 2023: PrEP Geneesmiddelenbeleid debat
    GGD GHOR Nederland onderschrijft in aanloop naar het Geneesmiddelenbeleid debat op 22 maart 2023 het belang en nut om PrEP – de hiv-preventiepil – meer toegankelijk te maken. Dit kan door middel van extra financiële steun. Er is veel vraag naar deze effectieve en kostenbesparende preventiemethode. Momenteel zijn er onvoldoende plekken in de PrEP-pilot en de mogelijkheden bij andere aanbieders om, iedereen die dit wil, toegang tot PrEP en PrEP-zorg te geven. GGD’en moeten mensen teleurstellen, op lange wachtlijsten zetten en kunnen geen echte alternatieven voor deze mensen bieden. Terwijl het wel degelijk mogelijk is om op korte termijn de wachtlijsten fors terug te dringen en de beschikbaarheid van PrEP te verbeteren, in afwachting van een toekomstige structurele regeling. GGD GHOR Nederland onderschrijft het belang om dit jaar extra financiële middelen beschikbaar te maken. Lees hier onze brief.
  • 2 februari 2023: zoönosen en dierziekten
    Investeringen in de basistaken van de GGD’en, waaronder zoönose-bestrijding, dragen op langere termijn bij aan een gezondere samenleving waarbij dierhouderij, natuurbeheer, volksgezondheid en wonen samengaan met maatschappelijk welzijn, publieke gezondheid en economische voorspoed. Met deze brief agendeert GGD GHOR Nederland de belangrijke taak van de GGD’en en de investeringen die vooral voor de vogelgriep nodig zijn bij minister Adema en Minister Kuipers.

    Terug naar brieven