Waar we onze tijd doorbrengen heeft een belangrijk effect op onze kwaliteit van leven. Aantrekkelijke plekken bieden mensen gelegenheid te ontmoeten, ontspannen, bewegen en gezond te genieten. Wat aantrekkelijk is, is afhankelijk van de gebruikers en de verdere omgeving (bijvoorbeeld stad of platteland) en vereist maatwerk.
Door de plekken voldoende dichtbij en voor iedereen, ook kwetsbare mensen, veilig en gemakkelijk toegankelijk te maken en met gebruikers in te richten, kunnen zij goed gebruikt worden. Aantrekkelijk ingerichte plekken dragen bij aan het verminderen van de kans op eenzaamheid en stressgerelateerde klachten en dragen bij aan de fysieke fitheid, sociale cohesie en kwaliteit van leven.
Aantrekkelijke plekken bieden mensen gelegenheid te ontmoeten, ontspannen, bewegen en gezond te genieten. Wat aantrekkelijk is, is afhankelijk van de gebruikers en van de verdere omgeving. Een plek wordt alleen goed gebruikt als deze aansluit op de wensen en behoeften van gebruikers. Dat kan door middel van een goed proces met burgerparticipatie. Burgerparticipatie betekent dat bewoners actief meedoen bij de planning, ontwikkeling, uitvoering, beheer en/of evaluatie van een plek of van beleid. Vroegtijdig samenwerken vergroot de kwaliteit van oplossingen en zorgt ervoor dat verschillende perspectieven, kennis en creativiteit direct op tafel komen (bron: Inspiratiegids participatie).
Participatie is gebaseerd op vertrouwen, zowel van professionals in burgers als omgekeerd. Er zijn verschillende niveaus van participatie mogelijk, van informeren, raadplegen en adviseren tot coproduceren of meebeslissen. Het doel van het inzetten van de bewonersparticipatie bepaalt mede de methode die gebruikt wordt en de te betrekken bewoners(groepen). Participatie is altijd maatwerk.
▶ Bekijk deze linkjes voor meer informatie/inspiratie: Leefbaarheidsinitiatieven platteland, LVKK, Kennisplatform Bewoners
▶ Bekijk deze linkjes voor meer informatie/inspiratie: RIVM handreiking bewonersparticipatie, Inspiratiegids participatie
▶ Bekijk deze linkjes voor meer informatie/inspiratie: RIVM handreiking bewonersparticipatie, Inspiratiegids participatie, Loket Gezond Leven
▶ Bekijk deze link voor meer informatie/inspiratie: Pharos
▶ Bekijk deze link voor meer informatie/inspiratie: Gemeente Utrecht – Buurt of stoeptuin
▶ Bekijk deze linkjes voor meer informatie/inspiratie: VNG handreiking, VNG werkboek, participatie in het groen, kennisdossier Burgers zijn Hoofdrolspelers
Gebouwen, uitzicht en natuurlijke elementen kunnen helpen om een aantrekkelijke, onderscheidende plek te maken waar mensen graag zijn. Deze kenmerken zorgen er ook voor dat mensen gemakkelijker hun weg kunnen vinden. Een sterke lokale identiteit, bijvoorbeeld door kunst, cultuur, historische gebouwen of een bijzondere boom, zorgt ervoor dat mensen een plek positief ervaren en zich verbonden voelen met de plek.
Goede plekken bieden een gevarieerd aanbod aan ontmoetingsplekken waar mensen vanuit de gehele community en vanuit verschillende achtergronden elkaar tegenkomen en elkaar kunnen leren kennen. Dit wordt ook wel ‘placemaking’ genoemd. Door een plek mooi, prettig en comfortabel in te richten met en voor de mensen, draagt het bij aan sociaal maatschappelijk participeren, kwaliteit van leven, mentaal welbevinden en zingeving.
▶ Bekijk deze linkjes voor meer informatie/inspiratie: Gezond Ontwerp, Thema groen en water, De Leefplekmeter
▶ Bekijk deze linkjes voor meer informatie/inspiratie: De Leefplekmeter, Whitepaper speel ren fiets skate
▶ Bekijk deze linkjes voor meer informatie/inspiratie: Brabant, Zuid-Holland
▶ Bekijk deze link voor meer informatie/inspiratie: Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen
▶ Bekijk deze link voor meer informatie/inspiratie: De Leefplekmeter
▶ Bekijk deze link voor meer informatie/inspiratie: Leefbaarheidsinitiatieven platteland, Bloeizone
▶ Bekijk deze linkjes voor meer informatie/inspiratie: Gezond Ontwerp, Thema groen en water
▶ Bekijk deze link voor meer informatie/inspiratie: Blog stadslente
▶ Bekijk deze link voor meer informatie/inspiratie: Struikroven
Een aantrekkelijke plek is schoon (geen zwerfvuil of hondenpoep) en het straatmeubilair is heel en overlast en criminaliteit zijn beperkt. Alle gebruikers (jong, oud) moeten veilig gebruik kunnen maken van de plek en zich ook veilig voelen. De inrichting van de openbare ruimte (verlichting) draagt hieraan bij.
Sociale onveiligheid kan stress veroorzaken en gaat over gevoel van onveiligheid en over daadwerkelijke criminaliteit en overlast. Gevoel van veiligheid is belangrijk voor gezondheid. Goede afspraken over beheer, handhaving en toezicht zijn hierbij belangrijk. Het helpt als mensen in de buurt elkaar kennen, dat draagt positief bij aan een gevoel van veiligheid. Draag er zorg voor dat de plek ook voor omwonenden aangenaam blijft en geen overlast veroorzaakt.
▶ Bekijk deze link voor meer informatie/inspiratie: CROW
▶ Bekijk deze linkjes voor meer informatie/inspiratie: Amsterdamse beweeglogica, Gezond Ontwerp, Th. groen&water , Leefplekmeter
▶ Bekijk deze link voor meer informatie/inspiratie: waarstaatjegemeente.nl
▶ Bekijk deze linkjes voor meer informatie/inspiratie: Gezond Ontwerp, Thema groen en water, Leefplekmeter, Inspiratieboek gezondheid, Kenniscentrum Sport en Bewegen
▶ Bekijk deze linkjes voor meer informatie/inspiratie: Gezond Ontwerp, Thema groen en water
▶ Bekijk deze linkjes voor meer informatie/inspiratie: Gezond Ontwerp, Thema groen en water
▶ Bekijk deze linkjes voor meer informatie/inspiratie: Preventie knaagdieroverlast
▶ Bekijk deze link voor meer informatie/inspiratie: Kenniscentrum Sport en Bewegen
Aantrekkelijke plekken zijn voor iedereen toegankelijk en veilig te bereiken. Toegankelijk voor kinderen om zelfstandig buiten te spelen, voor ouderen en mensen die minder goed ter been zijn om te kunnen wandelen en bijvoorbeeld voor slechtzienden.
▶ Bekijk deze linkjes voor meer informatie/inspiratie: Nederlands Instituut voor Toegankelijkheid, PBTConsult, VACpunt Wonen
▶ Bekijk deze linkjes voor meer informatie/inspiratie: Amsterdamse beweeglogica, Veilig verkeer Nederland, Kenniscentrum Sport en Bewegen
▶ Bekijk deze link voor meer informatie/inspiratie: Kenniscentrum Sport en Bewegen
Stille plekken zijn belangrijk om de drukte te ontlopen of te ‘ontstressen’. Rust in eigen huis is nodig (zie ook Kernwaarde Minimaal één zijde (gevel) van een woning is aangenaam), maar velen vinden ook een rustig plekje niet te ver van huis belangrijk. Stil betekent niet dat er geen geluid is, maar wel dat er prettige en/of neutrale geluiden hoorbaar zijn. Mensen vinden natuurlijke geluiden meestal het prettigst. Het is daarom belangrijk om voldoende natuurlijke omgeving te hebben (zie kopje: bied natuurlijke omgeving). Vooral in een drukke stad is het bieden van stille plekken van belang.
▶ Bekijk deze link voor meer informatie/inspiratie: GGD richtlijn omgevingsgeluid
▶ Bekijk deze linkjes voor meer informatie/inspiratie: Richtlijn geluid, RIVM stille zijde, RIVM Rapport
Levendige plekken stimuleren het ontmoeten van buurtbewoners en zijn daarmee een middel tegen eenzaamheid en om de sociale cohesie te bevorderen. Bij sociale cohesie gaat het erom dat bewoners elkaar (her)kennen en naar elkaar omkijken. De behoefte aan een onderlinge band met buurtbewoners verschilt per levensfase en per persoon, voor kwetsbare groepen is dit vaak erg belangrijk. Levendigheid promoot daarnaast het daadwerkelijke gebruik van een aantrekkelijke plek. Vooral in landelijk gebied is het bieden van levendigheid op een plek van belang.
▶ Bekijk deze link voor meer informatie/inspiratie: Beweegvriendelijke stad
▶ Bekijk deze link voor meer informatie/inspiratie: Openbare ruimte Raalte
▶ Bekijk deze linkjes voor meer informatie/inspiratie: Voorbeeld Nijmegen
Straten, parken, pleinen en water geven aanleiding tot (ongeorganiseerd) sporten en spelen, bijvoorbeeld om een rondje te lopen met de hond, in het hardlooprondje wat gymoefeningen op te nemen, verstoppertje te spelen of een eigen spel te verzinnen. Sporten en spelen helpen overgewicht en daarmee samenhangende ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker voorkomen. Het is ook goed voor de motorische ontwikkeling van kinderen, bevordert lenigheid en zelfredzaamheid van ouderen en helpt eenzaamheid en isolement te voorkomen. Onder werknemers kan het ziekteverzuim verlagen en werktevredenheid en productiviteit bevorderen.
▶ Bekijk deze link voor meer informatie/inspiratie: Kenniscentrum Sport en Bewegen, Kennisbundeling groen en gezondheid
▶ Bekijk deze link voor meer informatie/inspiratie: Handreiking padel en geluid, GGD richtlijn omgevingsgeluid
▶ Bekijk deze link voor meer informatie/inspiratie: Kennisbundeling groen en gezondheid, Healthy Village
Het klimaat verandert. Het wordt warmer en de weersextremen nemen toe (bijvoorbeeld meer droogte in de zomer maar ook meer forse buien). De leefomgeving moet hierop aangepast worden om onder meer gevolgen voor de gezondheid te voorkomen. Klimaatadaptief bouwen en inrichten in relatie tot gezondheid betekent onder meer rekening houden met toenemende hitte en UV-straling en gezonde oplossingen bedenken voor toenemende wateroverlast door hevige regenval.
Bekijk deze linkjes voor meer informatie/inspiratie:
▶ Academische werkplaats
▶ Hitte in de gebouwde omgeving
Bekijk deze linkjes voor meer informatie/inspiratie:
▶ Klimaatbestendige stad link 1, Klimaatbestendige stad link 2, Klimaatbestendige stad link 3
▶ Handreiking decentrale regelgeving klimaatadaptief bouwen en inrichten
▶ Bij hitte daalt de leefbaarheid in de stad
▶ Hitte en droogte in kleine kernen
▶ EfFact Checker
Bekijk deze link voor meer informatie/inspiratie:
▶ Klimaatadaptatie: financiering
Bekijk deze link voor meer informatie/inspiratie:
▶ Operatie Steenbreek
Bekijk deze linkjes voor meer informatie/inspiratie:
▶ Region of Waterloo
▶ Bij hitte daalt de leefbaarheid in de stad
Bekijk deze linkjes voor meer informatie/inspiratie:
▶ JOGG
▶ Gezonde School
▶ Drinkwaterkaart
▶ De drinkwaterkwaliteit is in gevaar door opwarming van water in leiding tracés
Bekijk deze link voor meer informatie/inspiratie:
▶ RIVM Waterkwaliteitscheck
Bekijk deze link voor meer informatie/inspiratie:
▶ Er is een toename in de duur en aantal van extreme hittegolven
Bekijk deze link voor meer informatie/inspiratie:
▶ Smeren, kleren, weren
Een natuurlijke omgeving kan een positieve invloed hebben op de gezondheid, omdat het mensen stimuleert om te bewegen (helpt tegen overgewicht, hart- en vaatziekten) en ontspanning en rust biedt (helpt bij herstel van stress, aandachtsmoeheid en depressie). Het biedt verder ontmoetingsplekken en maakt klimaatbestendig(er): het kan helpen warmte te dempen (tegen hittestress), schaduw te bieden en wateroverlast voorkomen. Het is belangrijk om bij ontwerpen met groen en water ook aandacht te hebben voor mogelijke risico’s, zoals infectieziekten.
▶ Bekijk deze linkjes voor meer informatie/inspiratie: Amsterdamse beweeglogica, Gezond Ontwerp, Thema groen en water, Inspiratiegids groene gezonde wijk, Handboek speelnatuur, Rotterdam gaat voor groen, Groenvisie Amsterdam, Kenniscentrum Sport en Bewegen
▶ Bekijk deze linkjes voor meer informatie/inspiratie: Kennis platform bewoners, Ommetjes, Natuurinclusief bouwen, Maatregelen voor nieuwbouw en gebiedsontwikkeling, Handreiking natuurinclusief bouwen
▶ Bekijk deze linkjes voor meer informatie/inspiratie: Alles over sport Blauw en Sport, Alles over sport Blauw en bewegen, Kenniscentrum Sport en Bewegen, Amsterdamse gezondheidslogica
▶ Bekijk deze link voor meer informatie/inspiratie: Amsterdamse beweeglogica
▶ Bekijk deze linkjes voor meer informatie/inspiratie: Gezond Ontwerp, Thema groen en water, Groen en Gezondheid, Samen voor biodiversiteit
▶ Bekijk deze linkjes voor meer informatie/inspiratie: Gezond Ontwerp, Thema groen en water
▶ Bekijk deze linkjes voor meer informatie/inspiratie: Bomenkompas, Pollenkalender
▶ Bekijk deze link voor meer informatie/inspiratie: Maatregelen teken bij groeninrichting
▶ Bekijk deze linkjes voor meer informatie/inspiratie: Gezond Ontwerp, Thema groen en water
▶ Bekijk deze linkjes voor meer informatie/inspiratie: Gezond Ontwerp, Thema groen en water
▶ Bekijk deze linkjes voor meer informatie/inspiratie: Gezond Ontwerp, Thema groen en water, Groene Bedrijventerreinen, RIVM, IVN
▶ Bekijk deze link voor meer informatie/inspiratie: RIVM waterkwaliteitscheck, Wegwijzer wildzwemmen
▶ Bekijk deze link voor meer informatie/inspiratie: Factsheet hitte Academische Werkplaats Milieu en Gezondheid
▶ Bekijk deze link voor meer informatie/inspiratie: Gemeente Utrecht – Groen
▶ Bekijk deze link voor meer informatie/inspiratie: Gezond ontwerp wijzer, Handreiking groen en gezond leven in de stad, Biodiversiteit herstellen
▶ Bekijk deze link voor meer informatie/inspiratie: hortipoint
▶ Bekijk deze link voor meer informatie/inspiratie: NK Tegelwippen
Speelplekken, moestuinen en woningen moeten worden gerealiseerd op een bodem met een gezondheidskundig voldoende kwaliteit. Een bodemverontreiniging met lood kan een gezondheidsrisico vormen voor jonge kinderen. De huidige interventiewaarde bij gevoelige locaties biedt onvoldoende bescherming voor de gezondheid van jonge kinderen.
▶ Bekijk deze link voor meer informatie/inspiratie: GGD-richtlijn gezondheidsrisico van bodemverontreiniging
▶ Bekijk deze link voor meer informatie/inspiratie: GGD-advies ‘lood in bodem en gezondheid’
Een plek anders gaan gebruiken vraagt om gedragsverandering. De GGD’en hebben veel kennis van en ervaring met gedragsveranderingsprogramma’s en kunnen overheid of initiatiefnemer hierbij ondersteunen. Alleen een juiste fysieke plek is niet voldoende; het ook gaat om activiteiten (software) en de organisatie daarvan (orgware).
▶ Bekijk deze link voor meer informatie/inspiratie: Loket gezond leven – sport en bewegen
▶ Bekijk deze link voor meer informatie/inspiratie: Loket gezond leven – mentale gezondheid
▶ Bekijk deze link voor meer informatie/inspiratie: Loket gezond leven – mentale gezondheid
In de eigen organisatie (GGD’en, gemeenten, andere overheid) zijn er ook keuzes die te maken hebben met aantrekkelijke plekken. Practice what you preach en geef het goede voorbeeld!