Als je met Fred Woudenberg, hoofd afdeling Leefomgeving van GGD Amsterdam praat, dan praat je met meer dan 30 jaar ervaring op het gebied van gezondheid en leefomgeving. Geluidsoverlast is één van de onderwerpen die hierbij horen. En de gevolgen ervan zijn veel groter dan je zou denken. Van slaaptekort en stress tot hoge bloeddruk of hartinfarct, jaarlijks overlijden er mensen aan de gevolgen van geluidsoverlast. Hoe kan het dat er dan zo weinig aandacht voor is?
Fred: “Het fascineert me nog steeds hoe wij omgaan met milieu en gezondheid. Mensen zijn bang voor dingen waar ze niet ziek van worden en worden ziek van dingen waarvoor ze niet bang zijn. Geluid is in Nederland de tweede oorzaak van gezondheidsproblemen, veroorzaakt door de leefomgeving, na luchtverontreiniging. Er overlijden jaarlijks zo’n honderd mensen aan een hartinfarct veroorzaakt door geluid van wegverkeer. Toch zie je wél actiegroepen tegen zendmasten of fijnstof, maar zelden actiegroepen die strijden voor minder geluid door wegverkeer.”
Het verband tussen geluid en gezondheidsproblemen
De eerste effecten van geluidsoverlast zijn ernstige hinder en slaapverstoring. Door verstoring van je slaap ben je minder uitgerust, heb je meer kans op ongevallen of ben je minder productief op je werk. Daarnaast is slaap bedoeld om je lijf te laten herstellen. Als je spijsvertering niet ‘herstelt’, kan dat tot overgewicht leiden. Ook levert slechte slaap een bijdrage aan hart- en vaatziekten.
Het enige dat nodig is, is de wil om iets te veranderen
Freds persoonlijke missie is het verkleinen van gezondheidsverschillen tussen groepen mensen, tussen arm en rijk.