Handreiking Evenementenveiligheid
In januari 2021 is de handreiking publieke gezondheid en veiligheid evenementen 2021 gepubliceerd. Deze handreiking gaat over gezondheid en veiligheid ...
Het is cruciaal dat geneeskundige hulpdiensten vóór, tijdens en na grote rampen en crises weten hoe ze moeten handelen en samenwerken. Daarvoor hebben we in Nederland de GHOR, de geneeskundige hulpverleningsorganisatie in de regio.
Tijdens een ramp of crisis komen er allerlei hulpdiensten in actie, zoals de brandweer, de politie en verschillende organisaties die geneeskundige zorg leveren. Voorbeelden daarvan zijn ziekenhuizen, ambulancediensten, huisartsen, apothekers en het Rode Kruis. Het is belangrijk dat al deze zorgorganisaties als een soepel geheel samenwerken. Voor en tijdens een ramp of crisis.
De directeuren Publieke Gezondheid (DPG) hebben wettelijke (crisis)taken en worden ondersteund door de bureaus Geneeskundige Hulpverlening in de Regio (GHOR). De GHOR valt onder de bestuurlijke verantwoordelijkheid van de Veiligheidsregio. De DPG en de GHOR vormen de verbindende schakel tussen het openbaar bestuur, het veiligheidsdomein en de geneeskundige organisaties. De DPG behartigt het publieke belang van gezondheid en veiligheid in Nederland.
De DPG stemt met verschillende geneeskundige organisaties af over de voorbereiding op crisissituaties. De GHOR maakt plannen, ontwikkelt samen met betrokken partijen procedures en samen trainen en oefenen we voor crisissituaties. Daardoor kan de gezondheidszorg meteen opschalen naar grootschalige hulpverlening als dat nodig is.
De samenleving wordt complexer en we zien nieuwe risico’s en dreigingen ontstaan. De veranderende aard en complexiteit van deze crises zorgt voor een grote uitdaging voor de GHOR-bureaus. Daarom zetten GGD GHOR Nederland en de GHOR-bureaus zich in voor versterking van de GHOR in de Wet Veiligheidsregio’s en de Wet Publieke Gezondheid.
In 2025 bestaat de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) 25 jaar. Daarom zetten we het mooie werk van de GHOR gedurende dit jaar in de spotlight, met e-magazines, video’s en een congres (november). Houd deze pagina en onze social media kanalen (LinkedIn, Instagram) in de gaten voor meer informatie.
In 1996 startte het project Versterking Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen. Naast de oprichting van de Regionale Ambulancevoorzieningen (RAV) en het instellen van traumazorgnetwerken met tien (academische) ziekenhuizen in een centrale rol als traumacentrum, werden de zogenaamde GHOR-regio’s ingesteld. De besturen van deze GHOR-regio’s moesten de regie gaan voeren op de geneeskundige keten bij (de voorbereiding op) rampen en grootschalige ongevallen.
Op 31 december 1999 mondde dit uit in de formele oprichting van de GHOR. Sindsdien stimuleert en ondersteunt de GHOR de voorbereiding van de geneeskundige keten (zoals b.v. ziekenhuizen, verzorgingshuizen en ambulancediensten) op rampen en crises en vervult tijdens rampen of crises een leidinggevende en coördinerende rol ten aanzien van de gehele keten. Daarnaast zorgt de GHOR voor afstemming met andere kolommen, zoals brandweer, politie en gemeente.
In januari 2021 is de handreiking publieke gezondheid en veiligheid evenementen 2021 gepubliceerd. Deze handreiking gaat over gezondheid en veiligheid ...
Heftige gebeurtenissen kunnen hun weerslag hebben op de gezondheid en het welzijn van de betrokkenen. Ook kan er ...