Bijstellen geluidsdoel voor Schiphol slecht voor gezondheid omwonenden19 december 2024
Het besluit van het kabinet om meer vluchten op Schiphol toe te staan dan in 2022 beloofd, is slecht nieuws voor de gezondheid ...
Lees meerSeksualiteit is een belangrijk onderdeel van het leven voor bijna iedereen is seksuele gezondheid een veelomvattend thema. GGD’en geven voorlichting over alle onderwerpen die eronder vallen, zoals (veilig) vrijen, anticonceptie, soa’s, sekswerkers en vrouwenbesnijdenis.
Een belangrijke taak van de GGD’en is het voorkomen van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s zoals hiv, chlamydia en gonorroe) in de samenleving. Daar is voorlichting over seksuele gezondheid voor nodig. GGD’en geven voorlichting op scholen en asielzoekerscentra, geven adviezen aan sekswerkers, en trainen jongerenwerkers die de opgedane kennis op hun jongerennetwerk kunnen overbrengen. Ook maken de GGD’en het mogelijk je te laten testen op soa’s.
GGD’en zijn betrokken bij allerlei campagnes, zoals de Week van de Lentekriebels, en programma’s zoals Nu Niet Zwanger. Nu Niet Zwanger helpt vrouwen en mannen in kwetsbare omstandigheden regie te nemen over hun kinderwens, seksualiteit en anticonceptie en zo onbedoelde zwangerschappen te voorkomen.
De GGD’en zijn partner van Sense. Bij Sense kan iedereen onder de 25 jaar terecht met vragen over seks, verliefdheid, relaties en alles wat erbij komt kijken. Dit kan anoniem en is gratis. Bekijk de website van Sense.
In dit filmpje zie je hoe een afspraak over anticonceptie bij het Sense spreekuur kan gaan.
Tekst gaat door onder de video.
Het Nederlandse abortuscijfer behoort tot het laagste van de wereld en ook het aantal tienerzwangerschappen is in internationaal perspectief laag. Tegelijkertijd is in Nederland één op de vijf vrouwen ooit onbedoeld zwanger geweest, en was 68 procent van deze zwangerschappen ook ongewenst. Onbedoeld zwanger raken is vaak en ingrijpende en emotionele gebeurtenis, waarbij de vrouw in kwestie (en haar omgeving) voor een serieuze keuze komen te staan. Daarom is de mogelijkheid om ondersteuning en zorg te kunnen bieden aan de onbedoeld zwangere vrouw (en haar partner) essentieel.
De GGD’en dragen bij aan de aanpak van onbedoelde zwangerschappen. In het regeerakkoord is hierover een afspraak gemaakt. Het kabinet heeft een zevenpuntenplan opgesteld, onder andere samen met GGD GHOR Nederland. Onderdelen uit dat plan zijn onder meer voorlichting, de Keuzehulpgesprekken onbedoelde zwangerschappen en de intensieve anticonceptiecounseling voor de meest kwetsbare vrouwen (Nu Niet Zwanger), trajecten waar GGD’en dagelijks mee bezig zijn.
Het besluit van het kabinet om meer vluchten op Schiphol toe te staan dan in 2022 beloofd, is slecht nieuws voor de gezondheid ...
Lees meerJongeren lopen tegen hun grenzen aan en geven advies over wat zij nodig hebben.
Lees meerDe uitdagingen die RIVM beschrijft in de VTV-2024 bevestigen het belang van preventie om inwoners van Nederland gezond te houden.
Lees meer