“We willen een expertisecentrum voor vaccinaties worden”

“We willen een expertisecentrum voor vaccinaties worden”

Daarom GGDVaccineren

Sara Klijzing werkt al zo’n 5 jaar voor de afdeling Reizigersvaccinatie van GGD Amsterdam. Ze begon als verpleegkundige en werkt nu als teamleider. De afdeling doet veel meer dan alleen reizigers vaccineren. “We worden steeds meer een expertisecentrum voor vaccinaties, en dat is een mooie ontwikkeling.”

Goed beschermd op reis

Toch eerst maar even over die reizigersvaccinaties. Want het is druk op de derde verdieping van de Nieuwe Achtergracht, heel druk. “We vaccineren op dit moment zo’n 120 mensen per dag. Dat zijn er 2500 per maand. Juni, juli en augustus zijn altijd de drukste maanden. Met nog een piek in december. We zitten de komende 2 weken helemaal volgeboekt.”

Er werken 2 artsen, 10 doktersassistenten en 10 verpleegkundigen op de afdeling. Zij zien elke dag een bonte stoet Amsterdammers aan zich voorbij trekken. Gezinnen, groepen voor een lustrumreis, mensen die op familiebezoek, vakantie of bedevaart gaan, kinderen, ouderen en chronisch zieken.

Persoonlijk advies

“We geven adviezen over vaccins en gezondheidsregels,” vertelt Sara. “Daarvoor kijken we altijd goed wie er voor ons zit: wat is iemands leeftijd, hoe zit het met de gezondheid, wat voor soort reis wordt het? Dat persoonlijke advies is heel belangrijk. Sommige vaccins brengen risico met zich mee in combinatie met ziektes als diabetes en maag- en darmproblemen. Daar letten we uiteraard goed op. Vaccins zijn duur, zeker als je met een gezin op reis gaat. Daardoor gaan er ongetwijfeld ook mensen onbeschermd op reis. Ik vind dat we moeten kijken of we iets extra’s kunnen doen voor mensen met een laag inkomen.”

De GGD: betrouwbaar en bekend

Mensen komen meestal binnen via mond-op-mondreclame. Kinderen worden gevaccineerd door de GGD; dus als je op reis gaat, ga je ook naar de GGD. Dat is de gedachtegang. “De GGD is betrouwbaar en bekend,” vertelt Sara. “Onze poli bestaat al bijna 40 jaar. We hebben goed opgeleid personeel, mensen vertrouwen ons en weten ons goed te vinden. Het is ook fijn dat we zoveel expertise in huis hebben binnen de GGD. De soa-poli, de tbc-afdeling, Jeugdgezondheidszorg en Infectieziekten vaccineren ook. Daardoor kunnen we snel intern advies geven en doorverwijzen. Als je bijvoorbeeld met je kind van 6 maanden naar India gaat, dan heeft je baby nog geen mazelenprik gehad. In dat geval geven wij die prik en geven dat door aan het Rijksvaccinatieprogramma. Zo weet het consultatiebureau dat je kindje al een prik tegen mazelen heeft gehad. Bij welke afdeling je ook binnenkomt bij de GGD, je krijgt alle vaccinaties die je nodig hebt.”

Corona en reizen

Door corona heeft de afdeling er een taak bijgekregen: advies over de coronamaatregelen in andere landen. “CoronaCheck-app, boosterprik, herhaalprik, herstelbewijs, non-covidverklaring: mensen hebben heel veel vragen. We verwijzen ze naar de juiste websites en printen soms documenten voor ze uit.” Van wantrouwen tegen de corona- en reisvaccinaties merkt Sara weinig.

Image related to to

“De coronamaatregelen hebben heel veel invloed gehad op het leven van mensen. De discussies in de media en in de samenleving waren soms erg heftig. Maar ik denk dat de vaccinatiebereidheid juist gegroeid is. De vaccins zijn gewoon veilig. Er zijn relatief weinig bijwerkingen van de coronavaccins gemeld. Daardoor heeft het RIVM de interval tussen corona- en reisvaccinaties ook losgelaten.”

Beroepsvaccinaties

Dan die andere tak van sport: de beroepsvaccinaties. “Ook tijdens corona zijn we nooit helemaal gesloten geweest. Personeel van Artsen zonder Grenzen kon hier bijvoorbeeld nog altijd terecht. En we vaccineren ook andere beroepsgroepen, bijvoorbeeld onze vuilnismannen. Die halen hun handen nog weleens ergens aan open, dus die vaccineren we preventief tegen tetanus. We vaccineren werknemers op verzoek van hun werkgever tegen hepatitis A en B, kinkhoest, mazelen, rabiës en tetanus.”

Vaccinaties op maat

De nieuwste tak aan de vaccinatieboom is Vaccinaties op maat. Sara: “Heel wat vaccinaties zijn gratis in Nederland. Bijvoorbeeld de vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen en de griepprik voor mensen vanaf 60 jaar. Sinds dit jaar bieden we ook betaalde vaccinaties aan tegen het rotavirus, gordelroos en HPV. Kinderen en jongeren krijgen de HPV-prik al, maar wij geven die nu ook aan volwassenen vanaf 26 jaar. En het vaccin tegen het rotavirus zit niet in het Rijksvaccinatieprogramma, maar ouders kunnen ouders hun kind nu toch laten inenten bij de GGD. Op eigen kosten weliswaar.”

Toekomst

Voor de nabije toekomst heeft de afdeling een aantal plannen. Sara: “We hebben in coronatijd online consulten ontwikkeld. Dat houdt in dat we online advies geven en dat mensen alleen nog naar de GGD komen voor de prikken en om te betalen. Dat scheelt de helft van de tijd dat je in het gebouw bent.”

“Verder gaan we Vaccinaties op maat nog uitbreiden met andere vaccins. En we willen steeds meer een expertisecentrum voor vaccinaties worden. Dan geven we naast persoonlijk advies ook steeds meer advies aan professionals in de zorg, bijvoorbeeld huisartsen en specialisten. Met deze plannen denken we dat we klaar zijn voor de toekomst. Al laat de toekomst zich natuurlijk moeilijk voorspellen, dat zag je maar met corona.”