Completer beeld
Anouk had gegevens van de gewonden die per ambulance waren vervoerd, of op een andere manier het ziekenhuis waren binnengebracht. Zo ontstond een steeds completer beeld. Soms waren er heel even geen vragen voor Anouk, was er een moment van rust. “Ik keek dan met m’n collega’s naar de bergingsoperatie. Zo’n bizar tafereel. Hoe heftig moet het ook voor de bergers zijn, zeiden we tegen elkaar. Die komen meestal pas als slachtoffers al weg zijn.”
Rond middernacht – Anouk is dan inmiddels vertrokken van de rampplek – werd de vrachtwagen weggetakeld. Alle slachtoffers eronder bleken inderdaad te zijn overleden. Zeven doden waren er, onder wie een ongeboren kindje.
‘Niet te beschrijven’
Vier slachtoffers kwamen uit één familie: een 75-jarige vrouw en haar zoon (41) en schoondochter (28). Die laatste was hoogzwanger van een meisje. Ook een man van 50, een man van 62 en een vrouw van 32 overleefden het ongeluk niet. Allemaal kwamen ze uit de gemeente Hoeksche Waard. Burgemeester Charlie Aptroot sprak over een gemeenschap ‘in rouw, in diepe rouw’. Over de betrokkenen, de buurtgenoten op de barbecue, zei hij: “Wat zij hebben gezien, is niet te beschrijven.”
Om die reden vindt Anouk het lastig om te praten over de impact die het ongeluk op haar als hulpverlener heeft gehad. “Het is voor die mensen zo verschrikkelijk erg.” Maar desgevraagd wil ze wel toegeven dat het ‘niet altijd makkelijk is om los te komen van zo’n incident’. Wat haar het meeste bijblijft? Hoe zoiets vreselijks zo toevallig kan zijn. “Bijna overal kun je van zo’n dijk naar beneden rijden en helemaal niets raken. En iedereen komt ook weleens op zo’n barbecue. We hadden dat allemaal kunnen zijn.”
‘Mag er zijn’
Ze vertelt verder: “In de weken na het ongeluk zag ik soms ineens een foto van het incident voorbijkomen, op Facebook bijvoorbeeld. Dat kwam binnen.” Maar: “Dat mag er zijn. Pas als zulke dingen je niet raken, dan gaat er iets niet goed.” Toen ze later dit jaar in de buurt was, bezocht Anouk de rampplek nog eens. “Heel even maar hoor. Er was niks meer te zien natuurlijk. Ik weet zelf niet precies waarom, maar het voelde goed om te doen.”
Ook bij schietpartij zorgboerderij
Tot afgelopen januari werkte Anouk uitsluitend op kantoor voor de GHOR en kwam ze niet op locatie bij incidenten. Sinds dit jaar is ze Officier van Dienst Geneeskundig. Toevallig was ze oproepbaar tijdens de twee grootste calamiteiten in het afgelopen jaar in haar regio, Zuid-Holland Zuid. Naast het drama met de vrachtwagen, was dat de dodelijke schietpartij op een zorgboerderij in Alblasserdam in mei. “Daar heb ik emotioneel meer last van gehad. Niet dat ik het ene erger vind dan het andere, maar misschien omdat het mijn eerste grote calamiteit was.”
Ze is vastberaden in 2023 met evenveel gedrevenheid haar werk te blijven doen. “Ik kan vervelende gebeurtenissen niet voorkomen. Wel kan ik doen wat in mijn macht ligt, om de impact ervan op omstanders, nabestaanden of mijn collega’s op de ambulances net wat minder groot te maken. Daar haal ik voldoening uit.”
Ook Jos zit komend jaar weer paraat in de meldkamer. “Hartaanvallen, ongelukken, er gebeurt voortdurend van alles in de regio. Laat mij dan maar degene zijn die jou helpt in jouw machteloosheid, laat mij jou structuur geven.”
Bron: RTLnieuws.nl, 19 november 2022.
tekst Marjanka Meeuwissen