Wetenschappelijke, objectieve informatie
Esther organiseerde twee pilots: afgelopen najaar een webinar over vaccinaties tijdens de zwangerschap en dit voorjaar een over de vaccinaties voor kinderen van 8 tot 18 jaar, want die krijgen dit voorjaar de oproep voor de DTP, BMR, HPV en meningokokken vaccinaties. Esther legt uit: “Die ouders hebben mogelijk vragen en wij willen wetenschappelijke, objectieve informatie bieden, ook als tegenwicht tegen desinformatie op social media en internet. We hebben daarom bewust experts uitgenodigd om de webinars te presenteren. Voor de groep 8 tot 18 jaar waren dat een jeugdarts en een kinderarts. Voor de maternale kinkhoestvaccinatie gaven een jeugdarts en een verloskundige het webinar.”
Anoniem al je vragen stellen
Tijdens de webinars konden ouders anoniem vragen stellen via de chat. De chatvragen werden door Esther en een jeugdverpleegkundige direct beantwoord, of doorgezet naar de presentatoren om live in het webinar te bespreken. Vooraf was afgesproken: we plegen geen censuur. Ook kritische vragen zetten we door. “We merkten dat ouders hele inhoudelijke, informatieve en soms persoonlijke vragen stelden. Deze groep had echt behoefte aan duidelijkheid en objectieve informatie,” vertelt Esther.
Van twijfel naar vaccinatieafspraak
Hoe kijkt Esther terug op de pilots? “We merkten dat de deelnemers echt geïnteresseerd waren. We hebben wat interactie ingebouwd door middel van enkele polls en daar deed bijna iedereen aan mee. De chatfunctie is door een derde van de deelnemers gebruikt, dat is veel. En er waren ook wel wat spijtoptanten merkten we, die eerder twijfelden over vaccineren maar na de informatie tijdens het webinar in de chat toch zeiden: ik ga nu een afspraak maken. Kijk, daar doen we het voor!”