Van twijfel naar vaccinatieafspraak dankzij het webinar

Van twijfel naar vaccinatieafspraak dankzij het webinar

Daarom GGDGezondheid

Deze week is het World Immunization Week. Hierin staat het belang van vaccineren centraal, en daarom spreken we met diverse professionals die betrokken zijn bij het thema vaccineren vanuit GGD GHOR Nederland én de GGD’en. Vandaag gaan we in gesprek met Esther Burger, projectleider verhogen vaccinatiegraad bij GGD Hollands Noorden.

GGD Hollands Noorden werkt aan het verhogen van de vaccinatiegraad in hun regio. Esther en haar team maakten een actieplan en één van de acties was het organiseren van webinars voor ouders. Ze vertelt: “Voorheen werkte ik aan alcohol- en drugspreventie bij jongeren en verzorgden wij voorlichting op veel scholen. Tijdens de pandemie kon dat niet meer, dus toen zijn we gestart met webinars. Een groot succes. Ouders vonden het heel laagdrempelig om bij te wonen, gewoon vanuit huis. De link naar vaccineren was dus snel gelegd. Onderzoek naar de behoeften van ouders wees namelijk uit dat zij graag meer informatie willen en in een eerder stadium. Dat speelde specifiek bij zwangeren die de maternale kinkhoestvaccinatie aangeboden krijgen. Zij willen eerder in hun zwangerschap geïnformeerd worden over die mogelijkheid en er even rustig over na kunnen denken.”

Image related to to

Esther Burger, projectleider verhogen vaccinatiegraad bij GGD Hollands Noorden

“We merkten dat er echt interesse was. Met de polls deed bijna iedereen mee en de chatfunctie is door een derde van de deelnemers gebruikt.”

Wetenschappelijke, objectieve informatie

Esther organiseerde twee pilots: afgelopen najaar een webinar over vaccinaties tijdens de zwangerschap en dit voorjaar een over de vaccinaties voor kinderen van 8 tot 18 jaar, want die krijgen dit voorjaar de oproep voor de DTP, BMR, HPV en meningokokken vaccinaties. Esther legt uit: “Die ouders hebben mogelijk vragen en wij willen wetenschappelijke, objectieve informatie bieden, ook als tegenwicht tegen desinformatie op social media en  internet. We hebben daarom bewust experts uitgenodigd om de webinars te presenteren. Voor de groep 8 tot 18 jaar waren dat een jeugdarts en een kinderarts. Voor de maternale kinkhoestvaccinatie gaven een jeugdarts en een verloskundige het webinar.”

Anoniem al je vragen stellen

Tijdens de webinars konden ouders anoniem vragen stellen via de chat. De chatvragen werden door Esther en een jeugdverpleegkundige direct beantwoord, of doorgezet naar de presentatoren om live in het webinar te bespreken. Vooraf was afgesproken: we plegen geen censuur. Ook kritische vragen zetten we door. “We merkten dat ouders hele inhoudelijke, informatieve en soms persoonlijke vragen stelden. Deze groep had echt behoefte aan duidelijkheid en objectieve informatie,” vertelt Esther.

Van twijfel naar vaccinatieafspraak

Hoe kijkt Esther terug op de pilots? “We merkten dat de deelnemers echt geïnteresseerd waren. We hebben wat interactie ingebouwd door middel van enkele polls en daar deed bijna iedereen aan mee. De chatfunctie is door een derde van de deelnemers gebruikt, dat is veel. En er waren ook wel wat spijtoptanten merkten we, die eerder twijfelden over vaccineren maar na de informatie tijdens het webinar in de chat toch zeiden: ik ga nu een afspraak maken. Kijk, daar doen we het voor!”

Image related to to

Inmiddels zijn er plannen om binnen een paar maanden een webinar te organiseren voor de leeftijd 0 tot 4 jaar.

Benieuwd naar de webinars? Ze zijn zijn terug te kijken. Bekijk hier het webinar over de vaccinaties tijdens de zwangerschap en bekijk hier het webinar over de vaccinaties voor 8 tot 18 jarigen.

Wereld Immunisatie Week

Dit artikel maakt deel uit van een reeks verhalen die GGD GHOR Nederland plaatst tijdens de Wereld Immunisatie Week, die duurt van 24 tot en met 30 april. Benieuwd naar onze eerder gepubliceerde artikelen? Zie onderstaande links.

  • Wereld Immunisatie Week: broodnodige aandacht voor vaccineren (lees het artikel).
  • “In de jeugdgezondheidszorg merken we dat vaccineren minder vanzelfsprekend is dan jaren geleden” (lees het artikel)