Wereld Immunisatie Week: broodnodige aandacht voor vaccineren

Wereld Immunisatie Week: broodnodige aandacht voor vaccineren

NieuwsInfectieziektebestrijding

Morgen begint de Wereld Immunisatie Week (WHO World Immunization Week), waarin we enerzijds het succes van vaccinaties vieren en anderzijds aandacht vragen voor het blijvende belang van vaccineren en een hoge vaccinatiegraad. Vaccinatieprogramma’s wereldwijd waren de afgelopen decennia een groot succes. We zien echter nu – ook in Nederland – dat de vaccinatiegraad daalt, met alle risico’s van dien. De GGD’en werken hard aan het verhogen van de vaccinatiegraad, maar er is meer nodig. Hoe GGD’en en GGD GHOR Nederland zich hiervoor inzetten, delen we deze week in de verhalen op onze website.

“Het succes van vaccinatiecampagnes wereldwijd is ongekend. Geen enkele medische interventie is op zo grote schaal zo succesvol. Ik ben er trots op dat wij met de GGD’en daaraan bij kunnen dragen,” aldus André Rouvoet, voorzitter van GGD GHOR Nederland. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) noemt de wereldwijde vaccinatiecampagnes van de tweede helft van de 20e eeuw een van de grootste prestaties van de mensheid. Dankzij vaccins zijn tientallen miljoenen levens gered en zijn zelfs ziektes uitgeroeid, zoals met pokken gebeurde in 1980.

Zorgelijke ontwikkeling

Toch staan de kranten de afgelopen tijd bol van berichten over de dalende vaccinatiegraad en meldingen van mazelen, kinkhoest en de bof. Daar maakt GGD GHOR Nederland zich zorgen over. André Rouvoet: “De meesten van ons weten gelukkig niet meer hoe het was toen infectieziekten, zoals polio, volop huishielden en elk jaar talloze slachtoffers maakten. Hierdoor, en door verkeerde informatie – bijvoorbeeld des- en misinformatie op sociale media – laten minder mensen hun kinderen vaccineren. Daardoor krijgen deze nare ziekten helaas weer een kans. Ik roep daarom iedereen op: bescherm je kinderen tegen deze voorkombare ziekten. En als je twijfelt of vragen hebt: neem contact op met je GGD, zij helpen je graag!”

Extra inzet

De GGD’en en vele andere partijen zijn het over één ding eens: we moeten meer doen om de vaccinatiegraad te verhogen. Dat vraagt om een gezamenlijke inspanning: niet alleen van GGD’en, maar ook van de rijksoverheid, gemeenten en netwerkpartners. En meer doen, vraagt om meer investeren. Want van extra aandacht voor specifieke doelgroepen, en mensen de mogelijkheid bieden om op meer locaties en momenten een vaccinatie te halen tot een campagne tegen desinformatie over vaccineren: extra tijd, aandacht en inspanningen kosten nu eenmaal meer geld.

De expertise van de GGD’en

De GGD’en hebben ruime expertise in vaccineren en het gesprek hierover voeren. Komende week besteedt GGD GHOR Nederland extra aandacht aan Wereld Immunisatie Week en delen we verhalen en goede voorbeelden van GGD’en. We bespreken het belang van vaccineren, vieren successen en spreken met diverse professionals. Zo vertellen jeugdartsen over het belang van groepsimmuniteit en legt de programmamanager COVID-19 van GGD GHOR Nederland uit hoe vaccins ons een weg uit de coronacrisis boden. En verschillende GGD’en lichten toe hoe zij zich inzetten om inwoners goed te informeren, in de hoop daarmee de vaccinatiegraad te verhogen. Van laagdrempelige webinars voor ouders tot meertalige informatie en een wijkgerichte aanpak, waarbij GGD-medewerkers de wijk in gaan om mensen te informeren en vaccineren. Anne de Munter, projectleider infectieziektebestrijding bij GGD GHOR Nederland, vertelt tot slot over de afwegingen die reformatorische christenen maken rondom vaccineren. Houd deze week onze website of social media in de gaten voor deze verhalen.

Immunisatie betekent het immuunsysteem weerbaar maken tegen infectieziekten, meestal door vaccinatie. Iemand die immuun is, is niet meer vatbaar voor een bepaalde ziekteverwekker, zoals een virus of bacterie, of een ziekte. Als voldoende mensen immuun zijn, spreken we van groepsimmuniteit. Dankzij groepsimmuniteit zijn ook mensen die (nog) niet gevaccineerd kunnen worden beschermd tegen de verspreiding van ziekten.