Rouvoet en Coenen over de plannen van het nieuwe kabinet11 juli 2024
Op 2 juli is het kabinet-Schoof beëdigd. Het nieuwe kabinet gaat komende tijd aan de slag met de uitwerking van het hoofdlijnenakkoord. ...
Lees meerInvesteer fors in de publieke gezondheid. Enerzijds om beter voorbereid te zijn op toekomstige gezondheidscrises, maar vooral ook om te werken aan weerbare en gezonde Nederlanders. Het (basis)niveau van de publieke gezondheid en de GGD’en moet daarvoor worden versterkt.
Dit stelt het Verwey-Jonker instituut in het rapport Versterking van de Publieke Gezondheid. Het Verwey-Jonker Instituut heeft in opdracht van het ministerie van VWS onderzocht hoe (de governance van) de publieke gezondheid kan worden verbeterd. Als uitkomst hiervan doet het Verwey-Jonker Instituut fundamentele verbetervoorstellen voor versterking van de gehele publieke gezondheid.
GGD GHOR Nederland is blij met de ondubbelzinnige aanbevelingen die het Verwey-Jonker Instituut in haar rapport uitwerkt. André Rouvoet, voorzitter van GGD GHOR Nederland: “Het rapport toont niet alleen de noodzaak aan van investeren in de publieke gezondheid, maar geeft een nieuw kabinet ook concrete handvatten om publieke gezondheid over de volle breedte te versterken”. GGD GHOR Nederland waardeert, dat er breder is gekeken dan naar een nieuwe crisisorganisatie. De aandacht in het rapport voor het beschermen en bevorderen van de gezondheid, met bijzondere aandacht voor het oplossen van oplopende gezondheidsverschillen tussen verschillende groepen in de samenleving, onderschrijft GGD GHOR Nederland van harte.
Het rapport van het Verwey-Jonker Instituut is in lijn met het pleidooi dat GGD GHOR Nederland eerder hield bij de informateur (brief) voor een integrale en langdurige programmatische aanpak voor brede en individuele gezondheidswinst, voortbouwend op het Preventieakkoord.
Als onderdeel van deze aanpak noemt het Verwey-Jonker Instituut onder andere het formuleren van gezamenlijke maatschappelijke doelstellingen voor publieke gezondheid. Deze doelstellingen, zouden een wettelijke basis moeten krijgen. Ook vraagt het instituut om een benadering waarbij gezondheid in alle beleidsafwegingen meeweegt en om versterking van de infrastructuur. Dit betekent tenminste een versterking van de ruggengraat ervan: de GGD’en. Uitgaande van een eenduidiger basistakenpakket, betekent dit een investering in kwantiteit en kwaliteit van GGD’en.
In het rapport staat benoemd dat er een forse en meer structurele financiering moet komen voor een aanpak gericht op realiseren van gezondheidswinst en een terugdringen van gezondheidsachterstanden. Aanvullende en deels geoormerkte financiering, zodat gemeenten – en hiermee GGD’en als verlengd lokaal bestuur – in staat zijn te investeren in preventie, gezondheidsbescherming en een goede infrastructuur, zonder dat dit ten koste gaat van de andere prioriteiten in een regio.
De door het Verwey-Jonker Instituut geschetste oplossingen sluiten naadloos aan op de actie- en investeringsagenda die GGD GHOR Nederland eerder beschreef in een brief aan de informateur. Veel ontwikkelingen, bijvoorbeeld op het gebied van preventie, krijgen op lokaal niveau ook al volop vorm. GGD GHOR Nederland hoopt dan ook dat het rapport snel en voortvarend wordt opgepakt. Rouvoet: “Er is nu een niet te missen kans om de publieke gezondheid te versterken en om met andere overheden, zorgverzekeraars, professionals en maatschappelijke partners te werken aan een weerbaarder en gezonder Nederland”.
Op 2 juli is het kabinet-Schoof beëdigd. Het nieuwe kabinet gaat komende tijd aan de slag met de uitwerking van het hoofdlijnenakkoord. ...
Lees meerHet welzijn van de bevolking zou tijdens een gezondheidscrisis vanaf het begin intensiever moeten worden gemonitord. Door deze informatie mee te wegen ...
Lees meerOp 31 mei, Wereld Anti-Tabaksdag, vragen Pharos en GGD GHOR Nederland extra aandacht voor de gevolgen van roken voor de gezondheid van mensen. ...
Lees meer