Bezuinigingen ondermijnen pandemische paraatheid, ondanks erkenning minister

Bezuinigingen ondermijnen pandemische paraatheid, ondanks erkenning minister

NieuwsInfectieziektebestrijding

Het nieuwe kabinet houdt vast aan de voorgenomen bezuinigingen op pandemische paraatheid, ondanks de erkenning van minister Agema dat dit grote impact zal hebben. GGD GHOR Nederland uit opnieuw haar zorgen over deze onverantwoorde keuze.

André Rouvoet, voorzitter GGD GHOR Nederland: “We lezen in de brief die de minister naar de Kamer heeft gezonden een sterke tegenstrijdigheid. Het belang van pandemisch paraat zijn wordt voluit onderschreven, maar er worden geen gevolgen aan verbonden. Daarmee zeg je A en doe je B. We kunnen niet anders dan de toezegging van de minister ‘om zich in te zetten voor een sterke infectieziektebestrijding die wordt ondersteund door een toekomstbestendige informatievoorziening’ als een loze belofte zien, aangezien de 300 miljoen euro bezuiniging blijft staan.”

De wetenschap is helder: een nieuwe pandemie is onvermijdelijk. Met deze bezuinigingen neemt het kabinet bewust risico’s met de gezondheid en veiligheid van alle Nederlanders. Dit is niet alleen onverantwoord, maar ook onuitlegbaar zo kort na een pandemie waaruit duidelijk bleek dat Nederland onvoldoende was voorbereid.

Rouvoet: “Met een structurele bezuiniging van 300 miljoen euro op pandemische paraatheid zal Nederland niet voorbereid zijn op zeer ernstige, reële gezondheidsdreigingen die op ons afkomen. Deze bezuinigingen zijn als het afbreken van de Deltawerken halverwege de bouw, omdat het een paar jaar droog is geweest. Het is alsof we kort na de watersnoodramp van 1953 de bouw van de Deltawerken opeens stop zouden zetten met het argument: ‘Het heeft al een tijdje niet meer gestormd’.”

GGD GHOR Nederland waarschuwt dat de voorgenomen bezuinigingen van 300 miljoen euro op pandemische paraatheid grote risico’s met zich meebrengen voor de volksgezondheid. De belangrijkste gevolgen zijn onder andere:

  1. Verouderde informatiesystemen blijven in gebruik, wat Nederland kwetsbaar maakt bij een volgende pandemie.
  2. De opgebouwde kennis en voorbereidingen sinds de coronacrisis gaan verloren, waardoor we bij een nieuwe pandemie “terug bij af” zijn.
  3. ⁠Essentiële voorbereidingen voor data-uitwisseling tussen zorginstellingen tijdens een pandemie kunnen niet worden getroffen.
  4. ⁠De vaccinatiecampagne-software (CoroniT) stopt, waardoor na 2025 geen grootschalige COVID-campagnes meer mogelijk zijn. Bovendien dreigen 17 miljoen vaccinatiedossiers te verdwijnen.
  5. ⁠Cruciale vervanging van verouderde systemen voor infectieziektebestrijding kan niet doorgaan.
  6. ⁠De personele capaciteit bij infectieziektebestrijding wordt afgebouwd, waardoor wettelijke taken niet kunnen worden uitgevoerd en de kans op grotere epidemieën toeneemt.
  7. ⁠Er kunnen geen coördinatoren pandemische paraatheid worden aangesteld, wat de voorbereiding op een pandemie ernstig belemmert.
  8. ⁠Innovaties, kwaliteitsverbeteringen en bovenregionale samenwerking komen stil te liggen.

GGD GHOR Nederland benadrukt dat deze bezuinigingen de gezondheid en veiligheid van alle Nederlanders in gevaar brengen, met name kwetsbare groepen.

GGD GHOR Nederland roept het kabinet nogmaals op om deze desastreuze bezuinigingen te heroverwegen en te investeren in een robuuste infectieziektebestrijding en pandemische paraatheid.