Rouvoet en Coenen over de plannen van het nieuwe kabinet11 juli 2024
Op 2 juli is het kabinet-Schoof beëdigd. Het nieuwe kabinet gaat komende tijd aan de slag met de uitwerking van het hoofdlijnenakkoord. ...
Lees meerHet nieuwe kabinet negeert de lessen van de coronapandemie en bezuinigt bewust op pandemische paraatheid. Daarmee nemen zij risico’s met de gezondheid en veiligheid van iedereen in Nederland. Dit is niet alleen onverantwoord, maar ook onuitlegbaar direct na een pandemie waaruit duidelijk bleek dat Nederland niet voldoende was voorbereid. André Rouvoet, voorzitter GGD GHOR Nederland: “Met een structurele bezuiniging van 300 miljoen euro op pandemische paraatheid zal Nederland niet voorbereid zijn op zeer ernstige, reële gezondheidsdreigingen die op ons afkomen”.
De wetenschap is helder: een nieuwe pandemie is geen kwestie van óf, maar wannéér. We lezen nu in de kranten al over allerlei dreigingen zoals de vogelgriep, mpox, dengue en mazelenuitbraken, en we zullen in de nabije toekomst meer virusuitbraken mee gaan maken, met alle grootschalige gezondheidsrisico’s van dien. Het nieuwe regeerprogramma benoemt weliswaar de dreiging van een pandemie en de noodzaak van adequate voorbereidingen en versterking van de weerbaarheid van overheid, bedrijven en burgers. Maar het kabinet kiest desalniettemin voor bezuinigingen op de paraatheid voor gezondheidscrises. De GGD’en stonden tijdens de coronapandemie aan de frontlinie en hebben als geen ander ervaren hoe belangrijk een goede voorbereiding is om een grootschalige gezondheidscrisis effectief te kunnen bestrijden.
De bezuinigingen zullen forse gevolgen hebben voor de infectieziektebestrijding en pandemische paraatheid in Nederland. Twee voorbeelden zijn:
In de Landelijke Agenda Crisisbeheersing 2024 van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid wordt expliciet benoemd dat infectieziekten een actueel dreigingsthema vormen voor Nederland. De Landelijke Agenda Crisisbeheersing pleit voor het versterken van de weerbaarheid van de samenleving tegen crises, waaronder pandemieën. Het is onbegrijpelijk dat het nieuwe kabinet kiest voor bezuinigingen op dit cruciale vlak. Daarmee wordt de veiligheid van het land in de waagschaal gesteld.
In februari 2022 concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) glashard dat “de overheid dacht voorbereid te zijn, maar dat was ze niet”. Onlangs stelde de OVV dat de voorgenomen bezuinigingen “haaks staan op de lessen die uit de coronacrisis getrokken zijn, ook voor andere langdurige crises met brede maatschappelijke impact”. Wat het extra pijnlijk maakt, is dat het vorige kabinet, Kabinet-Rutte IV, wél het belang van het investeren in bescherming inzag. Zij wilden lessen trekken uit de coronacrisis en ervoor zorgen dat we wel klaar zijn als er een nieuwe crisis komt. Het nieuwe kabinet veegt deze plannen van tafel.
André Rouvoet: “Bezuinigen op pandemische paraatheid is als het slopen van de dijken terwijl de storm op komst is. Het is onuitlegbaar dat het kabinet, na de lessen van de coronapandemie, tóch kiest voor deze onverantwoorde besparing op onze gezondheid en veiligheid”.
Ook de NOS berichtte hierover in het artikel Bezuinigingen kabinet brengen GGD-capaciteit onder verantwoord niveau
Op 2 juli is het kabinet-Schoof beëdigd. Het nieuwe kabinet gaat komende tijd aan de slag met de uitwerking van het hoofdlijnenakkoord. ...
Lees meerOnder de titel ‘Hoop, lef en trots’ hebben PVV, VVD, NSC en BBB een hoofdlijnenakkoord gepresenteerd. De partijen geven aan dat ze ...
Lees meerZet deze kabinetsperiode de gezondheid op één: die oproep doen GGD GHOR Nederland en de Bestuurlijke adviescommissie Publieke Gezondheid aan de formerende ...
Lees meer