Reizigerszorg

Reizigerszorg

Infectieziektebestrijding

Op vakantie gaan is een fijn vooruitzicht, maar kan ook van invloed zijn op de gezondheid en veiligheid.  Niet alleen op tropische bestemmingen, maar ook dichter bij huis, in populaire vakantiebestemmingen als Egypte, Turkije en Kroatië lopen reizigers het risico besmet te raken met een infectieziekte, of een infectieziekte mee terug te nemen naar Nederland. Bij de meeste GGD’en kunnen reizigers terecht voor persoonlijk gezondheidsadvies en de juiste vaccinaties.

De reizigersadvisering is onderdeel van de publieke gezondheid en heeft een duidelijk preventie-gerelateerd aspect in de bestrijding van infectieziekten. Namelijk het beschermen van individuele reizigers tegen infectieziekten en andere gezondheidsrisico’s en het voorkomen van de introductie van importziekten in Nederland.

Voorlichting

GGD GHOR Nederland wil ervoor zorgen dat reizigers goed voorbereid op reis gaan en weer gezond thuiskomen.

Het platform GGD Reisvaccinaties is een initiatief van GGD’en om mensen van de juiste informatie te voorzien voordat ze op reis gaan. Op de website ggdreisvaccinaties.nl is uitgebreide informatie te vinden hoe reizigers zich goed voor kunnen bereiden. Hier vinden zij bijvoorbeeld reistips over eten, drinken en uitdroging, een algemeen vaccinatie advies per land, een algemeen vaccinatie advies en achtergrondinformatie over verschillende ziekten. Op de website is ook een afspraak te maken voor het reizigersspreekuur in de eigen GGD-regio.

Daarnaast heeft het platform GGD Reisvaccinaties de app ‘GGD reist mee’ ontwikkeld om de reiziger tijdens de reis van handige informatie te voorzien. Download de app:

Download de app GGD Reist mee in Appstore

Download GGD Reist mee in Google Play

GGD GHOR Nederland vindt het belangrijk om samen te werken met landelijke partners om aandacht te generen voor het belang van een goede reisvoorbereiding. We werken bijvoorbeeld sinds 2017 op de Vakantiebeurs samen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Douane en het Centrum voor Internationale Kinderontvoering op het Wijs-op-Reis plein om Nederlanders bewust te maken gezond, veilig en bewust op reis te gaan en weer terug te komen. Met het bundelen van de krachten wordt de boodschap versterkt en onze dienstverlening verbeterd. Meer weten? Ga naar Wijs op reis.

Waarom GGD?

  • De GGD heeft al tientallen jaren ervaring met het geven van reisadviezen en reisvaccinaties.
  • De GGD heeft uitgebreide kennis op het gebied van infectieziekten waardoor specifieke vragen snel en adequaat beantwoord kunnen worden.
  • De GGD heeft geen winstoogmerk en handelt altijd uit gezondheidsbelang van de reiziger.
  • De GGD’en zijn HKZ gecertificeerd (Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de zorgsector) en werken volgens de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR)
  • De GGD biedt gezondheidsadvies in standaard én specialistische gevallen.