Daarom GGD

De GGD’en staan sinds januari 2020 volop in de spotlights met al het werk rondom het coronavirus. Maar bestrijding van infectieziekten is slechts een deel van alles waar de GGD’en zich mee bezighouden: al jaren werken wij elke dag op verschillende manieren aan de gezondheid van alle inwoners van Nederland. En daar vertellen we graag gepassioneerd over. Zo doen onze forensisch artsen bijvoorbeeld lijkschouw, zien we jaarlijks heel veel kinderen op het consultatiebureau en zorgen we ervoor dat de leefomgeving zo gezond en veilig mogelijk is. Ook adviseren onze collega’s van de GHOR onder andere over veiligheid op en rond evenementen. Nieuwsgierig naar wat dit allemaal precies inhoudt? Lees dan verder. We vullen deze pagina regelmatig aan met nieuwe verhalen over ons werk. De verhalen hieronder zijn zowel van de GGD als van de GHOR. Wilt u alleen de verhalen van de GHOR lezen, kijk dan op Verhalen van de GHOR.

 

Seks raakt de basis van ons bestaan, praten erover helpt!

“Het is bijzonder om mensen te ondersteunen bij iets heel persoonlijks, namelijk hun seksleven”, vertelt Charlotte Lantinga sociaal verpleegkundige in opleiding tot verpleegkundig specialist bij GGD Rotterdam. “Soms praten mensen met niemand anders dan met mij over hun problemen of vragen. Als een cliënt dan na een gesprek opgelucht en met een glimlach naar buiten gaat, geeft mij dat energie.” Fetzen de Groot vult enthousiast aan: “Seksuele gezondheid vind ik ook een waanzinnig boeiend onderwerp. Het raakt de basis van ons bestaan, zoals je zelfvertrouwen, zelfbeeld, je communicatie en hoe je tegen mannen en vrouwen aankijkt.” Fetzen is coördinator voor Sense Noord Nederland en werkt al meer dan 20 jaar in de hulpverlening rondom seksuele gezondheid.

Lees hier het interview

Onderdompelen in grootschalige crisisscenario’s

Een oefenruimte waarin er interactief in een 360 graden-setting getraind kan worden, de droom van ieder opleidingscentrum. Daarom sloegen de ambulancediensten en de Geneeskundige Hulporganisatie in de Regio (GHOR) van de regio’s Haaglanden en Brabant Midden-West-Noord de handen ineen en is de eerste gezamenlijke immersive training in Haaglanden een feit. Patrick Scheffer, beleidsmedewerker vakbekwaamheid bij de GHOR was betrokken bij de totstandkoming ervan.

Lees hier het interview

Ik draag mijn steentje bij aan een gezondere generatie!

Eén van de taken van de GGD is om jongeren te helpen een gezonde keuze te maken bij wat ze eten. Samen met scholen, gemeenten en supermarkten in Flevoland ging GGD Flevoland hiermee aan de slag. Wil je weten hoe, bekijk dan het filmpje.

De GGD’en zetten zich samen met ruim 70 partijen in voor steeds minder mensen die kampen met obesitas. Concreet mikken we op 40% minder mensen in 2040 met overgewicht. Dat jaartal lijkt nog ver weg, maar de jongeren van nu zijn de volwassen van 2040. Geen tijd te verliezen dus!

Doelstellingen preventieakkoord

Een gezonde stad: da’s logisch!

Op naar een gezonde stad. Het is mogelijk met de Gezondheidslogica volgens 12 Amsterdamse principes, een inspiratiedocument waardoor elke inwoner zijn eigen stad nooit meer wil verlaten. In gesprek met Imke van Moorselaar en zijn collega Judith Jonker voel je de innerlijke drive om vanuit hun rol bij GGD Amsterdam hun stad nóg gezonder te maken. Waarom elke stad een gezondheidslogica zou moeten hebben?

Lees het interview

Zorgwekkend gedrag? Wijk-GGD gaat erop af

Veel mensen kennen het beeld wel van de op straat lopende en in hoekjes slapende ‘zwervers’, de mensen die nergens thuis lijken te horen en waar vaak met een boogje omheen wordt gelopen. Ze zijn zo bezig met de meest basale zaken in het leven zoals wat en waar eet ik, waar is een slaapplek, waar is het warm, waar is rust.

Wie kijkt er nog om naar deze mensen die de reguliere zorg vermijden, die eigenlijk buiten de samenleving staan en bij wie een veelheid aan problemen speelt?

Luister hier de podcast

Lijkschouw aan de keukentafel

Sophie (29) is er klaar voor: het stokje overnemen van haar vader Sieb (65) en moeder Marijke (63) die allebei werken als forensisch arts bij GGD IJsselland. Een echte ‘forensische familie’ dus. Sophie straalt zodra ze over haar opleiding en toekomstige beroep praat. Als kind hoort ze haar ouders dagelijks bevlogen over het vakgebied praten en dat werkt aanstekelijk. Ze weet: dát wil ik later ook worden. “Wij houden ons niet alleen maar bezig met overledenen: júist levende mensen maken een groot deel uit van ons werk.”

Lees hier het interview

Watersnood in Limburg: de waarde van de GHOR

Danny ten Berge, unit-hoofd GHOR Zuid-Limburg, en Annette Theuws, afdelingshoofd GHOR Limburg Noord, hebben er net een aantal heftige dagen opzitten wanneer wij hen spreken. De extreme wateroverlast en overstromingen in juli 2021 hebben veel van hen en hun collega’s gevraagd en hebben indruk gemaakt. Maar als ze na afloop bedankjes ontvangen en beseffen dat de GHOR tijdens deze crisis haar rol heeft uitgevoerd zoals die bij de oprichting bedoeld was, dan zijn ze terecht trots en tevreden.

Lees hier het interview

Geluidsoverlast: recht op rust

Als je met Fred Woudenberg, hoofd afdeling Leefomgeving van GGD Amsterdam praat, dan praat je met meer dan 30 jaar ervaring op het gebied van gezondheid en leefomgeving. Geluidsoverlast is één van de onderwerpen die hierbij horen. En de gevolgen ervan zijn veel groter dan je zou denken. Van slaaptekort en stress tot hoge bloeddruk of hartinfarct, jaarlijks overlijden er mensen aan de gevolgen van geluidsoverlast.

Lees hier het interview

Voorlichting in buurthuizen en moskeeën

In Amsterdam Nieuw-West is de vaccinatiegraad onder jongeren laag. Jeugdartsen Salem Zeggay en Mimouna Akhmouch en jeugdverpleegkundige Aïcha Karimi proberen al jaren om jongeren en hun ouders op een meer persoonlijke manier te benaderen. Maar ja, waar vind je de tijd? Uitgerekend corona bood uitkomst.  “Door de lockdown waren de scholen dicht. Tegelijkertijd werd corona een belangrijk onderwerp. Er was veel onzekerheid en angst onder de bevolking. Wijkorganisaties, buurthuizen en jongerenwerkers hebben ons benaderd om voorlichting te geven over corona en vaccinaties. Dat zijn we gaan doen.”

Lees hier het interview

Lijkschouw, arrestantenzorg en kindermishandeling

Jonne Kortmann (39) werkt als forensisch arts bij GGD Flevoland. Haar werkdag klinkt misschien als een spannende aflevering van de Amerikaanse televisieserie Crime Scene Investigation (CSI), maar is dat ook zo? Jonne vertelt wat ze zoal doet op een dag. En dat gaat van lijkschouw, tot arrestantenzorg tot meekijken bij het vermoeden van kindermishandeling. “Je weet aan het begin van je dag niet hoe de dag gaat eindigen. De telefoon gaat en je weet niet wat je gaat doen. Je kunt opeens bij een sloot staan, of in een politiecel.”

Lees het interview

Gezondheidsmakelaars

Als gezondheidsmakelaars bij GGD Brabant Zuidoost zijn Elke Breugelmans en Marijke de Kroes betrokken bij het lokale gezondheidsbeleid van gemeenten in deze regio. Ze vormen de verbindende schakel tussen onderzoek, beleid en interventies. Vanuit de GGD benaderen Elke en Marijke het onderwerp ‘gezondheid’ breed. “Gezondheid is veel meer dan je fysiek goed voelen”, vertelt Elke. “Het gaat ook om mentaal welbevinden, zingeving en meedoen in de samenleving.”

Lees het interview

Samenwerken aan een rookvrije generatie

Sinds 1 juli zijn rookruimtes in overheids- en openbare gebouwen verboden. GGD’en adviseren en ondersteunen gemeenten bij het rookvrij maken van hun openbare ruimtes. Christien Pieterse van GGD Noord- en Oost-Gelderland is van mening dat je dit alleen doen als je hierbij zelf het goede voorbeeld geeft. Christien vertelt haar aanpak, uitdagingen en over de samenwerking met gemeenten. Diane Klok van de Gemeente Lochem gaat dieper in op de rol van de GGD: “Christien geeft vaak nèt dat zetje dat ons op weg helpt én in beweging houdt.”

Lees het interview

Deskundige infectiepreventie

Rineke Nanlohij is deskundige infectiepreventie (DIP’er) bij GGD Brabant Zuidoost. Zij zet zich in voor een goede hygiëne en helpt zo verspreiding van besmettelijke ziekten of infecties te voorkomen. Bij tattooshops en piercingstudio’s, in verzorgings- en verpleeghuizen, gehandicaptenzorg en zogenaamde ‘risicolocaties’, zoals scholen, sportlocaties, zorgboerderijen of seksbedrijven. Daarnaast adviseert ze gemeenten over hygiënemaatregelen voor het verlenen van een vergunning voor een evenement.

Lees het interview

Veehouderij en gezondheid

Wie kent het niet: je fietst of rijdt langs weilanden en ineens ruik je ‘het landelijke luchtje’. Typisch voor een omgeving waar veehouderij plaatsvindt. Wat hangt er dan precies in de lucht? En hoe (on)gezond is die geur? Renske Nijdam, adviseur Milieu & Gezondheid in het team gezondheid, milieu en veiligheid van de GGD-en in Brabant, weet alles over de relatie tussen veehouderij en de gezondheid van mensen en adviseert gemeenten hierover.

Lees het interview

Zit je als jongere ergens mee? Dan is er JouwGGD

Of het nou gaat over seksualiteit, gevoelens of vaccinaties, de GGD biedt een plek waar jongeren altijd met hun vragen terechtkunnen. Het online platform JouwGGD biedt jongeren betrouwbare informatie over de meest uiteenlopende onderwerpen. Ook kunnen ze anoniem chatten met professionals. “Je hoopt dat ze die ene vraag die ze aan niemand durven stellen, wél bij ons kwijt kunnen.”

Lees het interview

 

Jeugdarts in Amsterdam

Als Salem Zeggay (34) op de basisschool zit, krijgen haar ouders te horen dat ze niet te veel van haar moeten verwachten. Nu werkt ze als jeugdarts bij GGD Amsterdam-Oost. “Als een leerling niet lekker in z’n vel zit, en daardoor niet tot leren komt, dan zie ik daar mezelf in, als het meisje van elf. Het mooie is dat ik dan echt iets kan betekenen. Ik ga in gesprek met school, met de ouders, met de jongere zelf. Wat is er aan de hand, wat heeft hij of zij nodig en hoe kan ik daarbij helpen?”

Lees het interview

Hoe roze is jouw wolk?

Als de wolk bij moeder na de geboorte van een baby steeds donkerder kleurt, is daar lang niet altijd genoeg aandacht voor. Bij GGD Hart van Brabant zetten ze twee preventieve interventies in om te voorkomen dat deze moeders in een postpartum depressie belanden: MamaKits of Mamas@home. De GGD is de aangewezen partij om kwetsbare jonge moeders te ondersteunen, vinden VoorZorgverpleegkundige Mayke Slenter en jeugdverpleegkundige Inge van de Rijt. “Bij geen enkele moeder is de wolk knalroze.”

Lees het interview

Veiligheid bij evenementen

Het coronavirus zorgde er het afgelopen jaar voor dat er nauwelijks evenementen waren. Toch zat Jarno Rouweler, adviseur risicobeheersing en evenementen bij GHOR Twente, niet stil. En ook nu heeft hij genoeg te doen. ‘Als we nu niet beginnen met advies en voorbereidingen is het voor de organisatoren van evenementen sowieso te laat. We proberen te kijken naar mogelijkheden in plaats van naar onmogelijkheden. Het is dus niet ‘dit mag niet’, maar ‘op deze manier kan het wel’. Het wordt sowieso een druk najaar.’

Lees hier het interview