Verhalen van de GHOR

Vraagt u zich wel eens af hoe tijdens een crisis de ziekenhuizen, de ambulancediensten, de verpleeg- en verzorgingstehuizen, de huisartsen, de GGD’en en alle zorgorganisaties samenwerken om ervoor te zorgen dat ook, dat júist, in ongewone tijden er nog steeds goede geneeskundige zorg gegeven wordt? Hoe het kan dat de burgemeester tijdens een crisis praat met ‘de’ zorg als het zoveel partijen zijn? En hoe al die partijen tijdens een groot evenement zo samenwerken? Misschien u niet, maar de medewerkers van de GHOR zijn daar elke dag mee bezig. En ze vertellen u daar graag meer over. Wilt u meer weten over de GHOR, kijkt u dan hier.

Een truck, een barbecuefeest, zeven doden: ‘Het was zo surrealistisch’

“Een heel surrealistisch tafereel.” Dat zag Anouk van Galen toen ze op zaterdagavond 27 augustus als hulpverlener aankwam onderaan de Zuidzijdsedijk in Nieuw-Beijerland. Kort daarvoor reed een vrachtwagen daar in op een buurtfeest. Er waren meerdere doden en gewonden. “De worstjes lagen nog op tafel. Op de grond lag het bestek.” Het was iets na zessen en de 33-jarige Anouk wilde net gaan koken, weet ze nog. Anouk werkt bij de GHOR in de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. GHOR staat voor Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio. Ze had piketdienst. Een binnenkomende melding zorgde ervoor dat ze haar avondeten direct vergat.

Lees hier het interview

Geneeskundige hulpverlening bij de Dutch Grand Prix

In 2021 vond de Dutch Grand Prix plaats in Zandvoort. Dat betekende drie dagen achtereen 70.000 bezoekers en strikte verkeersmaatregelen. Hans Peijen vertelt over de puzzels die dit opleverde voor de gezondheid in het dorp. ‘Het circuit zelf was tijdens de Grand Prix niet onze grootste zorg. Vooral de geneeskundige hulpverlening daarbuiten vroeg aandacht’, zegt Hans Peijen. Hij is bij GGD Kennemerland beleidsadviseur op het gebied van Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR). Hij dacht mee over de medische hulpverlening rond de Formule-1- racewedstrijd in Zandvoort.

Lees het interview

Terugblik: Afschalen met de-escalatieladder bevordert veiligheid tijdens evenementen

Een flinke druk op de zorg tijdens de Dam tot Damloop in 2019. Door de warme temperaturen kregen vele deelnemers een hitteberoerte en moesten naar het ziekenhuis. Welke lessen zijn hieruit getrokken? Irma Weijs van de GHOR pleit met de de-escalatieladder voor het afschalen van het evenement in plaats van het opschalen van de zorg.

Lees hier het interview

Terugblik: impact van extreem geweld in Broek in Waterland

Remco Tolsma heeft als dienstdoende officier van dienst geneeskundig dan net een brand in een basisschool afgehandeld, wanneer hij door de meldkamer opnieuw gealarmeerd wordt. Een overval in Amsterdam Noord op 19 mei 2021 leidt tot een enorme politieactie, waarbij na een vluchtpoging één verdachte wordt doodgeschoten en meerdere andere verdachten worden opgepakt. Het incident heeft een enorme impact op inwoners, omstanders én op betrokken hulpverleners.

Lees hier het interview

Dutch Grand Prix: 70.000 bezoekers in een dorpskern

De Dutch Grand Prix in Zandvoort: een driedaags evenement met zo’n 70.000 bezoekers per dag. We blikken terug op dat eerste weekend van september 2021. Want zo’n groot evenement in een dorp, hoe kan dat zo veilig mogelijk verlopen? En wat doet de GHOR? In deze video vertellen collega’s ter plaatse over de uitdagingen en de samenwerking met onder meer de zorginstellingen, politie, brandweer en gemeenten. Zo vertelt een van de GHOR-functionarissen: ‘Tijdens een evenement kan van alles gebeuren: noodweer, brand, of té grote drukte op bepaalde plaatsen. Daarom doorlopen we alle mogelijke risico’s vóóraf.’

Bekijk de video

Watersnood in Limburg: de waarde van de GHOR

Danny ten Berge, unit-hoofd GHOR Zuid-Limburg, en Annette Theuws, afdelingshoofd GHOR Limburg Noord, hebben er net een aantal heftige dagen opzitten wanneer wij hen spreken. De extreme wateroverlast en overstromingen in juli 2021 hebben veel van hen en hun collega’s gevraagd en hebben indruk gemaakt. Maar als ze na afloop bedankjes ontvangen en beseffen dat de GHOR tijdens deze crisis haar rol heeft uitgevoerd zoals die bij de oprichting bedoeld was, dan zijn ze terecht trots en tevreden.

Lees hier het interview

Oefenen zorgt voor eye openers

Een brand in Zorgwaard, locatie ’t Huys te Hoecke waarbij bewoners geëvacueerd moesten worden, hield halverwege oktober de gemoederen in Puttershoek bezig. Niet bij bewoners en bezoekers, maar bij de deelnemers aan de oefening die de GHOR ZHZ aanbood aan Zorgwaard om zich aan de hand van deze simulatie voor te bereiden op incidenten. Anouk van Galen, adviseur evenementen en zorgcontinuïteit, vertelt over het nut van oefeningen als deze bij Zorgwaard.

Lees hier het interview

Onderdompelen in grootschalige crisisscenario’s

Een oefenruimte waarin er interactief in een 360 graden-setting getraind kan worden, de droom van ieder opleidingscentrum. Daarom sloegen de ambulancediensten en de Geneeskundige Hulporganisatie in de Regio (GHOR) van de regio’s Haaglanden en Brabant Midden-West-Noord de handen ineen en is de eerste gezamenlijke immersive training in Haaglanden een feit. Patrick Scheffer, beleidsmedewerker vakbekwaamheid bij de GHOR was betrokken bij de totstandkoming ervan.

Lees hier het interview

Kijkje achter de schermen bij evenementenveiligheid

Bij hoogrisico-evenementen is er intensief in contact met gemeente, met brandweer, met politie en ook met de organisator over mogelijke gezondheids- of veiligheidsrisico’s. Wat is er nodig is om een evenement wél veilig en gezond te kunnen organiseren? Jan van Leeuwen vertelt: “Als tijdens een wielerronde wijken afgesloten worden, kan dan de verloskundige nog snel naar een aanstaande moeder? Tijdens het Songfestival waren er vragen die minder voor de hand liggen. Wat als een delegatie besmetting oploopt? Is er huisartsenzorg geregeld? Zijn de maatregelen in hotels goed getroffen?”

Lees het interview

Veiligheid bij evenementen in coronatijd

Het coronavirus zorgde er het afgelopen jaar voor dat er nauwelijks evenementen waren. Toch zat Jarno Rouweler, adviseur risicobeheersing en evenementen bij GHOR Twente, niet stil. En ook nu heeft hij genoeg te doen. ‘Als we nu niet beginnen met advies en voorbereidingen is het voor de organisatoren van evenementen sowieso te laat. We proberen te kijken naar mogelijkheden in plaats van naar onmogelijkheden. Het is dus niet ‘dit mag niet’, maar ‘op deze manier kan het wel’. Het wordt sowieso een druk najaar.’

Lees hier het interview