Verhalen van de GHOR

Vraagt u zich wel eens af hoe tijdens een crisis de ziekenhuizen, de ambulancediensten, de verpleeg- en verzorgingstehuizen, de huisartsen, de GGD’en en alle zorgorganisaties samenwerken om ervoor te zorgen dat ook, dat júist, in ongewone tijden er nog steeds goede geneeskundige zorg gegeven wordt? Hoe het kan dat de burgemeester tijdens een crisis praat met ‘de’ zorg als het zoveel partijen zijn? En hoe al die partijen tijdens een groot evenement zo samenwerken? Misschien u niet, maar de medewerkers van de GHOR zijn daar elke dag mee bezig. En ze vertellen u daar graag meer over. Wilt u meer weten over de GHOR, kijkt u dan hier.

Watersnood in Limburg: de waarde van de GHOR

Danny ten Berge, unit-hoofd GHOR Zuid-Limburg, en Annette Theuws, afdelingshoofd GHOR Limburg Noord, hebben er net een aantal heftige dagen opzitten wanneer wij hen spreken. De extreme wateroverlast en overstromingen in juli 2021 hebben veel van hen en hun collega’s gevraagd en hebben indruk gemaakt. Maar als ze na afloop bedankjes ontvangen en beseffen dat de GHOR tijdens deze crisis haar rol heeft uitgevoerd zoals die bij de oprichting bedoeld was, dan zijn ze terecht trots en tevreden.

Lees hier het interview

Oefenen zorgt voor eye openers

Een brand in Zorgwaard, locatie ’t Huys te Hoecke waarbij bewoners geëvacueerd moesten worden, hield halverwege oktober de gemoederen in Puttershoek bezig. Niet bij bewoners en bezoekers, maar bij de deelnemers aan de oefening die de GHOR ZHZ aanbood aan Zorgwaard om zich aan de hand van deze simulatie voor te bereiden op incidenten. Anouk van Galen, adviseur evenementen en zorgcontinuïteit, vertelt over het nut van oefeningen als deze bij Zorgwaard.

Lees hier het interview

Onderdompelen in grootschalige crisisscenario’s

Een oefenruimte waarin er interactief in een 360 graden-setting getraind kan worden, de droom van ieder opleidingscentrum. Daarom sloegen de ambulancediensten en de Geneeskundige Hulporganisatie in de Regio (GHOR) van de regio’s Haaglanden en Brabant Midden-West-Noord de handen ineen en is de eerste gezamenlijke immersive training in Haaglanden een feit. Patrick Scheffer, beleidsmedewerker vakbekwaamheid bij de GHOR was betrokken bij de totstandkoming ervan.

Lees hier het interview

Kijkje achter de schermen bij evenementenveiligheid

Bij hoogrisico-evenementen is er intensief in contact met gemeente, met brandweer, met politie en ook met de organisator over mogelijke gezondheids- of veiligheidsrisico’s. Wat is er nodig is om een evenement wél veilig en gezond te kunnen organiseren? Jan van Leeuwen vertelt: “Als tijdens een wielerronde wijken afgesloten worden, kan dan de verloskundige nog snel naar een aanstaande moeder? Tijdens het Songfestival waren er vragen die minder voor de hand liggen. Wat als een delegatie besmetting oploopt? Is er huisartsenzorg geregeld? Zijn de maatregelen in hotels goed getroffen?”

Lees het interview

Veiligheid bij evenementen in coronatijd

Het coronavirus zorgde er het afgelopen jaar voor dat er nauwelijks evenementen waren. Toch zat Jarno Rouweler, adviseur risicobeheersing en evenementen bij GHOR Twente, niet stil. En ook nu heeft hij genoeg te doen. ‘Als we nu niet beginnen met advies en voorbereidingen is het voor de organisatoren van evenementen sowieso te laat. We proberen te kijken naar mogelijkheden in plaats van naar onmogelijkheden. Het is dus niet ‘dit mag niet’, maar ‘op deze manier kan het wel’. Het wordt sowieso een druk najaar.’

Lees hier het interview