De GGD’en spelen een centrale rol in de bestrijding van infectieziekten. Een infectieziekte kan een grote impact hebben op de individuele gezondheid, de publieke gezondheid en de maatschappij. Tijdens de coronapandemie hielpen de GGD’en het coronavirus te bestrijden. In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) namen de GGD’en testen af, voerden bron- en contactonderzoek uit en zetten vaccinaties.
Om het virus zo min mogelijk kans te geven zich te verspreiden was het belangrijk dat een besmetting met het coronavirus snel werd opgemerkt. Daarom testten de GGD’en van juni 2020 tot en met maart 2023 mensen met (lichte) klachten en die mogelijk besmet waren met het coronavirus. Lees hier meer over testen.
Wanneer iemand na een test corona bleek te hebben, startte de GGD het bron- en contactonderzoek. Het opsporen van de bron van de besmetting, en het informeren van mensen die risico liepen om ook corona te krijgen, hielp verspreiding van de ziekte vertragen of voorkomen. Bron- en contactonderzoek wordt uitgevoerd bij verschillende infectieziekten en is één van de kerntaken van de afdeling infectieziektebestrijding van de GGD’en. Lees hier meer over het bron- en contactonderzoek.
Tijdens de coronapandemie hebben de GGD’en door te vaccineren geholpen mensen beter te beschermen tegen het coronavirus. Het coronavaccin zorgt ervoor dat mensen beter beschermd zijn tegen ernstige ziekte, ziekenhuisopname en overlijden door corona. Sinds januari 2021 kunnen mensen bij de GGD een coronaprik halen. Een coronaprik bij de GGD kan nog steeds. Lees meer over vaccineren en corona.
Medewerkers op het gebied van testen, vaccineren en bron- en contactonderzoek, maar ook experts op het gebied van informatievoorziening, beleid, medisch, communicatie, en bedrijfsvoering hebben zich tijdens de pandemie vol ingezet om corona te helpen bestrijden. Wil je meer weten over hun werk tijdens de coronapandemie, over de uitdagingen, tegenslagen en persoonlijke ervaringen? Lees hun verhalen op wijwarenerbij.nl.